Hoenders

Kippen dus,  worden verdeeld in twee groepen t.w. hoenders en dwerghoenders.  Laten we het voor het gemak maar over kippen hebben,  zij  worden al een paar duizend jaar door mensen gehouden voor een dagelijks eitje en een kippenboutje maar er is meer veel meer.    Ze kunnen b.v. ook allerlei  G.F.T.  afval eten en verwerken.  Verder ruimen ze veel slakken en insecten op in de moes tuin, een nuttig dier dus.
Er zijn  heel  veel  rassen uit allerlei landen, er zijn kippen met een nut achtergrond maar ook rassen welke in het verleden voor de sport werden gehouden b.v. kraaiwedstrijden en hanengevechten.
Van de meeste rassen is later een dwergras ontwikkeld de zogenaamde krielkip. Er zijn ook rassen waar alleen een grote variant van is, ook omgekeerd alleen een dwerghoen.
Rassen uit Nederland zijn bijvoorbeeld : de Barnevelder,de Noord Hollandse blauwe, de Assendelfter of het Friese hoen om maar een paar voorbeelden te geven.
Sommige rassen zij al heel oud zoals te zien is op schilderijen uit de 17e eeuw van o.a. Jan Steen.
Er is dus veel keus en voor een ieder wat wils. Kijk eens op een tentoonstelling of informeer bij een vereniging in de buurt.